Představení památky ve výrobě: Chrám sv. Barbory

Kutnohorský klenot Chrám svaté Barbory, jednoduše dechberoucí nádhera! Dlouho, až předlouho, jsme čekali, než nasbíráme potřebné zkušenosti a znalosti, abychom se mohli pustit do výroby modelu. Stačí mrknout na jednotlivé části památky, sloupy, zdobení nebo sochy a každému musí být jasné, že se jedná asi o nejsložitější památku na výrobu v Čechách. A jak se s tímto úkolem popasujeme můžete sledovat téměř v přímém přenosu v projektu #bohemade.

Unikátní dílo vrcholné a pozdně gotické architektury bylo založené již v roce 1388, jako hornický chrám. Odtud také jeho zasvěcení svaté Barboře, patronce všech horníků. Zajímavostí je, že podle některých zdrojů měla mít stavba dvojnásobnou délku lodi, než má současný kostel. Výstavba probíhala v několika etapách a do značné míry souvisela s prosperitou stříbrných kutnohorských dolů. Práce byly definitivně zastaveny roku 1558 a za husitských válek byl chrám kališníky vydrancován.

V roce 1626 byl kostel předán jezuitům, kteří vedle něj postupně vybudovali známou kolej a po požáru kostela provedli také barokní úpravy. Jezuitská kolej dnes neodmyslitelně patří k samotnému chrámu a bude také součástí našeho modelového celku. Chrám, jak ho známe dnes, byl dostaven až na přelomu 19. a 20. stol. Poslední stavební úpravy byly dokončeny až roku 1905.

Na vzhledu interiéru zanechalo svoji jedinečnou stopu vícero epoch, a proto se na výstavbě podílelo mnoho umělců a stavitelů. Jsou mezi nimi i takoví mistři, jako Petr Parléř, Matyáš Rejsek nebo Benedikt Rejt.

Chrám sv. Barbory je spolu s historickým jádrem Kutné Hory zapsán na seznam památek UNESCO. Každoročně patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle v České republice. A zanedlouho rozšíří také naši sbírku památek a zařadí se mezi top exponáty.

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře

Comments are closed.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací...