Lednice – český klenot nově v parku

Dostáváme od Vás pravidelně spousty tipů na výrobu nových modelů. Ale od samého počátku se objevuje stále dokola jedno jméno - zámek Lednice. Konečně jsme vyslyšeli všechny tyto přání a hotový model představili veřejnosti.

Od 28. září můžete v parku Boheminium vidět jeden z největších modelů staveb na světě! Dokončením miniatury lednického zámku jsme navíc splnili další vytyčený cíl a připojili další střípek do mozaiky top 10 památek České republiky. Již dříve byly vystaveny miniatury hradu Karlštejn, Hluboké nad Vltavou, hradu Loket a plzeňské katedrály. Těsně před dokončením je zámek Valtice, pohádkový hrad Bouzov a další z českých klenotů vodní hrad Švihov.

Model zámku Lednice vznikal, jako již tradičně, ve věznici v Horním Slavkově. Jeho rozměry jsou impozantní, délka 8,5 m a šířka 5,5 m. Celková rozloha je tak více než 47 m². Modeláři, umělci a řemeslníci pracovali na modelu přes 8 měsíců a celkem se na výrobě podílelo 12 lidí. Zařadil se mezi nejsložitější miniatury, co jsme v minulosti vyráběli.

Podívejte se na více fotografií a další povídání o modelu zámku.

Zámek Lednice v parku Boheminium

Lednický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu a již od roku 1996 se může pyšnit zápisem do seznamu UNESCO. První historická zpráva o této lokalitě pochází již z roku 1222. Tehdy zde patrně stála vodní tvrz s dvorcem, kterou roku 1249 český král Václav I. propůjčil rakouskému šlechtici Siegfriedu Sirotkovi. Koncem 13. století získali lednické panství Lichtenštejnové a patřilo jim bezmála 700 let. V průběhu času zde realizovali skutečně unikátní projekt, který ve světě téměř nemá obdoby. Výstavbu zahájil v 16. století Hartmann II. z Lichtenštejna, kdy nechal zbořit zdejší tvrz a nahradil ji renesančním zámkem. Na sklonku 17. století byla i tato stavba zbořena a bylo zde vybudováno barokní sídlo s rozlehlou zahradou a monumentální jízdárnou. Dnešní podobu, nesoucí se v duchu anglické tudorské gotiky, získal zámek při rozsáhlé rekonstrukci z poloviny 19. století. Celý komplex je považován za jeden z největších „divů střední Evropy".

Zámek Lednice ve skutečnosti

Comments are closed.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací...